Jdi na obsah Jdi na menu

Moravský modrý

30. 8. 2024

V rámci podpory chovu českých národních plemen jsme navštívili mladého chovatele Vojtěcha Sekana, který žije se svojí rodinou v malebném prostředí šumavské krajiny v obci Horní Vltavice. Obec Horní Vltavice se nachází v okrese Prachatice v Jihočeském kraji, zhruba 11 km jižně od Vimperka. Obec leží v horním zakončení Hornovltavické brázdy na Šumavě, poblíž ústí Kubohuťského potoka do řeky Teplé Vltavy.

Mladý chovatel Vojtěch se věnuje chovu králíka Moravský modrý, které je u nás prozatím nejvíce zastoupeným plemenem z řady českých národních plemen, které byly zařazeny do programu genových zdrojů české republiky za účelem udržení biodiverzity a kulturního dědictví. Moravský modrý je nejstarším národním plemenem historicky vzniklým na území Moravy. Jeho populace je trvalou a významnou součástí našich chovů králíků se stabilní, početnou základnou a odborně fundovaným kolektivem nadšených chovatelů. První zmínky v literatuře pochází z roku 1904. Původně se myslelo, že pochází z králíků Vídeňských, ale později se ukázalo, že tomu tak není. Josef Vrbka dokonce naznačuje, že tomu mohlo být právě obráceně, ale to se nikdy nepotvrdilo. Moravský modrý vzniknul při křížení různobarevných odrůd a byl hojně chován v oblasti Svitav, Svojanova a Hynčic.

Charakteristika plemene:

Jedná se o králíka velkého tělesného rámce v dospělosti dosahujícího 5,5-7,5 kg, což je považováno za optimum. Má-li zvíře ideální podmínky a dobrý genetický základ může v dospělosti dosahovat i větších rozměrů, což nám potvrdil i mladý chovatel Vojtěch. Tělo je dlouhé, válcovité, v zádi i hrudi dobře osvalené. Hlava je robustní však s dobře stavěnou širokou nosní partií a lehce patrnou krční oblastí. Uši jsou pevné, vzpřímené a velmi dobře osrstěné, délka 14-16 cm. Postoj zvířete je polovysoký s masivními předními končetinami. Srst je pružná, hustá v podsadě. Celistvou barvu pláště tvoří modro-šedý tzv. ocelový odlesk, který je jednou z významných odlišností od ostatních „modrých“ plemen.

Mladý chovatel Vojtěch a jeho zkušenosti s chovem:

Mladý chovatel Vojtěch je středoškolským studentem, který se připravuje pro vstup na fakultu lesnickou, což je jen dalším podtržením jeho vřelého vztahu k přírodě, který se bezpochyby odráží v kvalitě jeho chovu moravských modrých králíků. Ptali jsme se Vojtěcha na jeho praktiky v chovu a dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí.

Vojtěch své králíky odchovává způsobem kombinovaného ustájení, kdy dospělí jedinci a samice s mláďaty před odstaven jsou ustájeny v tradičních prostorných kotcích na vysoké podestýlce z kvalitního ručně sušeného sena. Odstavená mláďata pak umisťuje do prostorného klecového výběhu s plným plechovým zastřešením, což odchovům dopřává dostatek prostoru i objemu čerstvého vzduchu. Klecový prostor lze jednoduše přepažit, tak aby bylo zajištěno snadné rozdělení dospívajících samců a samic. Vojtěch své odchovy krmí kvalitním ručně sušeným senem ze soukromých lučních ploch jeho rodiny, v sezóně králíci dostávají čerstvou trávu a mají trvale k dispozici komplexní granulované krmivo. Kromě uvedeného dostávají králíci sušený chléb, který Vojtěch udržuje v takových podmínkách, aby vyloučil vznik možných plísní. Jako prevenci proti zažívacím problémů přidává do vody pravidelně malé množství látky Acidomid.

img_20240827_145903.jpg

Bylo nám velkým potěšením se setkat s tímto mladým, zapáleným chovatelem plemene moravský modrý, který by již v takto útlém věku mohl jít příkladem mnohým zkušenějším chovatelům. Přejeme, za český svaz chovatelů v Horní Bříze, Vojtěchovi mnoho dalších chovatelských úspěchů, a ještě více sil a odhodlání do navazujících studií na vysoké škole.

Autor článku: T. Blabol, DiS.